Leirikertomus 2018

Kotkan Nuoret Jouset ry:n XXI jousileiri 2.-5.8.2018 
”Kuulasta kansanmusiikkiin”

Kolmisenkymmentä eteläisen Kymenlaakson nuorta jousisoittajaa kokoontui jälleen musisoimaan Kotkan Nuoret Jouset ry:n järjestämälle jousileirille leirikeskus Vehkarinteeseen 2.-5.8.2018. Leiri oli järjestyksessään jo kahdeskymmenesensimmäinen, ja kesän 2018 teemana oli suomalainen kansanmusiikki ja säveltäjä Toivo Kuulan musiikki. Kuulan kuolemasta tuli keväällä 2018 kuluneeksi sata vuotta, joten hänen musiikkinsa valikoitui luontevasti leirin teemaksi kansanmusiikin oheen. Suomalaisella kansanmusiikilla oli suuri vaikutus Kuulan omaan tuotantoon, ja lisäksi hän sovitti suuren määrän kansansävelmiä erilaisille soitinkokoonpanoille. Mm. näitä sovituksia sekä Kuulan omia sävellyksiä harjoiteltiin leirin ajan leiriorkesterin harjoituksissa ja esitettiin runsaslukuiselle yleisölle sunnuntaina 5.8. juhlavassa päätöskonsertissa Haminan seurakunnan Simeon-salissa. Oman lisänsä Kuula-teemaan toi sekin, että useat Kuulan teokset ja sovitukset oli soitintanut Toivo Kuulan sukulainen viulisti ja soitonopettaja Sirkka Kuula, joka on aikaisemmin jousileirin historiassa ollut useita kertoja leirillä mukana opettajana.

Leirin ohjelma koostui aiempien vuosien tapaan päivittäisistä soittotunneista, ryhmäharjoituksista, kuoroharjoituksista ja orkesteriharjoituksista. Soittamisen lisäksi leiriläisille oli tarjolla taiteilija Mikko Rankin ohjaama akvarellimaalauskurssi sekä nauhanpunontaa. Leirin aikana harjoiteltiin myös suomalaisia tansseja kuten esimerkiksi jenkkaa ja valssia sekä tanhua, joita päästiin tanssimaan koko leirin voimin viimeisen illan iltamissa. Leiripäiviin kuuluivat tietysti myös uiminen, saunominen, makkaran- ja letunpaisto sekä muu mukava yhdessäolo.

Leiri huipentui lauantaipäivän Toivo Kuula -teemapäivään, jonka aikana eläydyttiin sadan vuoden takaiseen elämänmenoon ja kansanperinteeseen. Leiriläisten ja leirin aikuisten yllä nähtiin mm. useita erilaisia kansallispukuja ja muita teemaan sopivia asuja ja asusteita. Iltapäivällä järjestettiin leirikeskuksen ruokalassa jo perinteeksi muodostunut kahvikonsertti, joka alkoi opettajien kansanmusiikkiesityksellä ja jatkui pienimpien leiriläisten laululeikki- ja tanhuesityksellä sekä erityisesti pienimpien leiriläisten sooloesityksillä. Illalla vietettiin iltamia, joiden ohjelmassa oli leiriläisten sooloesityksiä sekä yksinlaulua, runonlausuntaa, näytelmä sekä lopuksi tanssit. Tanssien (ja ehkä jopa koko leirin) kohokohta oli Tutskovin polska, jossa opettajista koostuvan tanssiorkesterin jäsenet olivat kaikkien yllätykseksi vaihtaneet soittimia keskenään! Itselle uudesta soittimesta huolimatta opettajat selvisivät säestyksestä upeaa pelimannihenkeä ja heittäytymistä osoittaen. Ilta huipentui perinteiseen karaokeen, jossa isot ja pienet leiriläiset ja aikuiset saivat esittää haluamiaan kappaleita Esa Ylösen ja Johannes Raikkaan säestäminä.

Illalla vietettiin iltamia, joiden ohjelmassa oli leiriläisten sooloesityksiä sekä yksinlaulua, runonlausuntaa, näytelmä sekä lopuksi tanssit. Tanssien (ja ehkä jopa koko leirin) kohokohta oli Tutskovin polska, jossa opettajista koostuvan tanssiorkesterin jäsenet olivat kaikkien yllätykseksi vaihtaneet soittimia keskenään! Itselle uudesta soittimesta huolimatta opettajat selvisivät säestyksestä upeaa pelimannihenkeä ja heittäytymistä osoittaen. Ilta huipentui perinteiseen karaokeen, jossa isot ja pienet leiriläiset ja aikuiset saivat esittää haluamiaan kappaleita Esa Ylösen ja Johannes Raikkaan säestäminä.

Leiri saatiin jälleen kerran pakettiin aktiivisen ja innostavan aikuisporukan avulla. Leirin johtajana toimi Eija Vilkki ja päävalvojana Tanja Wägar. Opettajina toimivat Hanna Silventoinen, Johannes Raikas, Katariina Almgren, Sinikka Meyer, Anni Holopainen ja Roosa Halinen ja Esa Ylönen, joka vastasi myös leirin säestystehtävistä. Mirva Suntio ja Hannele Halinen toimivat valvojina ja Olivia Aronen leiriassistenttina. Leiriläisten ruokahuollosta vastasivat Jyri ja Minna Mäkinen.

Leirin päätteeksi niin lapset kuin aikuisetkin olivat väsyneitä mutta onnellisia. Leiri toimi jälleen kerran soittokauden tehostarttina, jonka jälkeen on hyvä aloittaa uusi syksy. Leirin aikuisten ajatukset ja suunnitelmat suuntautuivat leirin päätteeksi jo kohti tulevaa: mitä hienoa ensi vuonna keksitäänkään?

Vantaalla 26.8.2018 Anni Holopainen