Greifswald 2018

Matkakertomus Greifswald 3.-6.5.2018

Harjoitukset Greifswaldin musiikkiopistolla 2018

Kotkan ystävyyskaupungissa, Saksan Greifswaldissa, järjestettiin toukokuussa 2018 Nordischer Klang musiikkifestivaalit, jossa Kotkan Nuoret Jouset sai kunnian edustaa Kotkan kaupunkia. Edellisenä kesänä jousileirillä alkanut yhteistyö Greifswaldin musiikkiopiston kanssa sai jatkoa ja ohjelmisto koostui suomalaisesta musiikista, jota oli harjoitettu yhdessä saksalaisten vieraiden kanssa. Matkaa tukivat Kotkan kaupungin lisäksi opetusministeriö, Kotkan Energia ja Kotkan Lions Club Keisarinna. Matkaan lähti yhteensä 17 eri ikäistä soittajaa, joiden lisäksi seurueeseen kuului 4 opettajaa ja 4 valvojaa. Orkesterin johtajana ja ohjaajana toimi Eija Vilkki. Säestyksestä ja ohjelmiston sovituksista vastasi pianotaiteilija Esa Ylönen. Lähtöä edeltävänä sunnuntaina pidettiin ”Eurooppa kutsuu” lähtökonsertti Kotkan konserttitalolla yhdessä Haminan Naislaulajien kanssa.

Greifswald Nordischer Klang festivaali 2018

Matkaan lähdettiin varhain torstaiaamuna lennolla Berliiniin, josta matka jatkui 3 tunnin ajomatkalla Greifswaldiin. Nuorin viulisti, Miko, oli ensimmäistä kertaa lentokoneessa eikä jännittänyt yhtään. Saksassa kevät oli jo pitkällä. Bussin ikkunasta saimme ihailla keltaisia rypsipeltoja ja kukkivia omenapuita, kun taitoimme matkaa massiivisten tuulimyllyjen vierellä. Aikuiset majoittuivat musiikkiopiston naapurissa sijaitsevaan perhehotelliin, josta jatkoimme idylliseen vanhaan kaupunkiin yhdistyksen tarjoamalle lounaalle. Pizzojen lisäksi maisteltiin parsaviikkojen herkullista tarjontaa. Lounaalta jatkoimme kaupunkikierrokselle tutustumaan Pyhän Nikolain kirkkoon, jossa meillä oli oppaana paikallisen yliopiston opiskelija. Tutustumiskierroksen jälkeen oli aika hakea soittimet ja kiirehtiä ensimmäisiin yhteisharjoituksiin musiikkiopistolle, jossa rehtori toivotti meidät tervetulleiksi. Yhteistä kamariorkesteria johti Eija Vilkki ja sinfoniaorkesteria Eckhard Schulze. Pitkien harjoitusten jälkeen kotkalaiset soittajat jaettiin isäntäperheisiin, jotka hakivat vieraansa musiikkiopistolta päivän päätteeksi. Matkan ajaksi oli perustettu oma Whats app -ryhmä ja illan aikana keskustelu kävi kuumana, kun kaikki halusivat jakaa kokemuksiaan omasta isäntäperheestään.

Greifswaldin musiikkiopiston rehtori 2018

Perjantaiaamuna matka jatkui bussilla Stralsundiin, jossa tutustuimme paikalliseen merimuseoon, Ozeanumiin, ja sen valtaviin akvaarioihin. Kierros alkoi lähes kattorakenteisiin johtavilla rullaportailla, jotka korkean paikan kammoisille eivät välttämättä olleet kovin mieluisa kokemus. Näyttely oli koottu maailman eri meristä, niiden eläimistä ja kaloista. Ulkona katolla pääsi seuraamaan pingviinien hauskoja vesileikkejä ja ihailemaan Stralsundin maisemia. Museokierros päättyi pohjakerroksen suureen, merten jättiläisten maailmaan, jossa sai rauhoittua ja kuunnella makuulla valaiden ääniä. Tuliaisostosten jälkeen syötiin maittavaa kotiruokaa paikallisessa lounasravintolassa, minkä jälkeen suunnattiin keskustaan shoppailemaan valvojien kanssa. Greifswaldin kaupungin tarjoama Stralsundin matka oli upea kokemus ja mukavaa vaihtelua soittamiselle. Ennen yhteisharjoituksia käytiin vielä nopeilla burgereilla ja solistit saivat kertaalleen harjoitella esitykset Esan säestämänä. Päivän yhteisharjoituksissa alkoi soitto sujua jo paremmin, kun kappaleet kävivät tutummiksi. Myös isäntäperheisiin oli mukavampi mennä, kun ei tarvinnut enää jännittää.

Konsertti Pommersches Landesmuseumissa, Miko, Nico ja Alexei 2018

Lauantaina sai nukkua hieman pidempään, kun tuttiharjoitukset alkoivat opistolla vasta klo 10. Harjoitusten jälkeen saimme nauttia musiikkiopiston tarjoaman maittavan lounaan, minkä jälkeen harjoitukset jatkuivat kamariorkesterin kanssa. Iltapäivällä siirryimme vanhan kaupungin keskustaan Pommerin Landesmuseolle, jossa pidettiin ensimmäinen, ohjelman mukainen kamarimusiikin konsertti. Konsertissa solistit esittivät myös omia kappaleitaan ja jokainen onnistui hienosti omassa esiintymisessään. Yleisön joukossa oli paljon paikallisten soittajien vanhempia ja isäntäperheiden väkeä. Lauantai-illaksi oli varattu myös enemmän aikaa isäntäperheiden kanssa ja monet niistä olivatkin järjestäneet nuorille kivaa, yhteistä puuhaa.

Konsertti Pommersches Landesmuseumissa, Vilma Pöyhönen 2018

Sunnuntaina pakattiin kaikki tavarat mukaan ja siirryttiin kenraaliharjoituksiin Landesmuseolle. Päivä oli aurinkoinen ja konserttisalin kuumuus haastava erityisesti laulajille. Pääkonsertin avasi Nordischer Klangin toiminnanjohtaja, jonka lisäksi konserttia oli kuuntelemassa Greifswaldin pormestari ja Kotkan kaupunginvaltuutettu, Pentti Tiusanen. Ohjelmisto oli koottu mm. Sibeliuksen, Kuulan, Klamin ja Mårtensonin sävellyksistä. Solistina konsertissa lauloivat Nina Pöyhönen ja sopraano Roosa Halinen. Yleisöä oli runsaasti ja erityisesti Sibeliuksen Finlandia liikutti useita kuulijoita. Konsertin lopuksi vaihdettiin lahjoja puolin ja toisin. Kotkan Nuoret Jouset lahjoitti Greifswaldin musiikkiopiston rehtorille Esa Ylösen toimittaman nuottikirjan Uuno Klamin pianosävellyksistä ja Eckhard Schulzelle Toivo Kuulan kamarimusiikin nuottikirjan. Konsertti oli taiteellisesti monipuolinen, viihdyttävä ja lämminhenkinen ja siitä huokui yhdessä soittamisen ilo. Ennen kotiinlähtöä kokoonnuttiin vielä musiikkiopistolle isäntäväen tarjoamalle lounaalle, minkä jälkeen matka jatkui bussilla Berliinin lentokentälle.

Yhteisesiintyminen Greifswaldin musiikkiopiston orkesterin kanssa 2018

Greifswaldin konserttimatka oli hieno kokemus kaikille soittajille valvojia myöten. Sen kautta luotiin uusia ystävyyssuhteita ja se kasvatti monen nuoren soittajan sosiaalisia taitoja, rohkeutta ja itseluottamusta. Yhdessä soittaminen on tärkeä osa musiikin opiskelua ja harvoin näin nuoret soittajat pääsevät kokeilemaan taitojaan sinfoniaorkesterin tasolla. Kotkan Nuoret Jouset haluaa kiittää Kotkan kaupunkia ja kaikkia tukijoitaan tästä arvokkaasta kokemuksesta.

Konsertti Pommersches Landesmuseumissa, Roosa Halinen 2018
Konsertti Pommersches Landesmuseumissa 2018

Loppukiitokset Nordischer Klang järjestöltä 2018
Greifswaldin pormestarin tervehdys 2018
Greifswald Pommersches Landesmuseum 2018

Kirjoitti Hannele Halinen