Suomi 100v juhlavuosi

Kotkan Nuoret Jouset ry ja Suomi 100 juhlavuosi 2017

Suomi 100 v juhlavuoden kunniaksi Kotkan Nuorten Jousten toimintavuoden teemana oli itsenäisyyden ajan suomalainen musiikki. Kotkan Nuoret Jouset ry:n vuosittainen jousileiri valittiin mukaan Valtionkonttorin järjestämään Suomi 100 hankkeeseen ja toiminta sai paljon näkyvyyttä myös kansallisella tasolla. Konsertteja ja erilaisia esiintymistilaisuuksia oli vuoden aikana 21 ja ohjelmisto oli koottu kansallissäveltäjiemme kauniista teoksista. Kotkan Nuorten Jousten toimintaa tukivat Suomen Kulttuurirahasto, Kymin Oy:n 100 vuotissäätiö, Taiteen edistämiskeskus, Kotkan kaupunki, sekä Kotkan ja Haminan Energia Oy.

Vuosi alkoi vauhdikkaasti. Tammikuun alussa oli ensimmäinen esiintyminen, Kotkan Seniorit ry:n vuosijuhlassa ja ohjelmistossa oli tietysti juhlavuoden kunniaksi Sibeliusta ja Kuulaa. Viuluryhmä harjoitteli ahkerasti koko alkuvuoden uutta ohjelmistoa osallistuakseen Toivo Kuulan kamarimusiikin nuotinjulkaisukonserttisarjaan, joka toteutettiin yhteistyössä Espoon, Porvoon ja Lapin Musiikkiopistojen kanssa. Konsertit pidettiin Porvoon taidekeskuksessa, Helsingin Mikaelin kirkossa ja Kotkan Merikeskus Vellamossa. Uusien nuotinnusten kantaesityksessä Kotkassa soitti lähes 200 soittajan orkesteri.

Juhlavuoden aikana Kotkan Nuoret Jouset esiintyi erilaisilla kokoonpanoilla monissa tilaisuuksissa mm. Carean kalliojuhlassa, Lasten Meripäivillä, musiikkiopiston syyslukukauden avajaisissa ja Lasten kulttuuriviikkojen Kuorokimara tapahtumassa, jonka säestysorkesterina se on toiminut useana vuonna. Juhlavuoden kohokohta oli tasavallan presidentti Sauli Niinistön maakuntavierailu Kotkassa, Suomalaisen kulttuurin päivänä. Kotkan Nuoret Jouset sai kunnian pitää presidentille ja Kotkan kaupungin johdolle lasten konsertin nuorisotalo Greipissä.

Elokuussa järjestetty Uuno Klami – lasten ja nuorten jousileiri oli osa Suomi 100 hankkeen ohjelmistoa. Se oli järjestyksessään 20. jousileiri ja toteutettiin yhteistyössä Uuno Klami-seuran kanssa. Seuran puheenjohtaja, pianotaiteilija Esa Ylönen, teki leiriä varten Klamin teoksista uusia jousiorkesterisovituksia, joita kuultiin kolmessa eri konsertissa. Klamin synnyinseudulla Klamilassa pidetyssä luentokonsertissa, Uuno Klamin kummitytär, Maarit Niiniluoto, kertoi musiikkiesitysten lomassa mielenkiintoisia tarinoita Uuno Klamin elämästä. Elokuun juhlaleirillä oli mukana oppilaita ja opettajia myös Kotkan ystävyyskaupungista Greifswaldista, Saksasta. Saksalaiset vieraat tutustuivat kansallissäveltäjiemme teoksiin ja nauttivat yhdessä soittamisesta leiriorkesterin kanssa. Haminan Simeon-salissa pidetyn leirin päätöskonsertin ohjelmistoa kuultiin myös jousileirin akvarellinäyttelyn avajaisissa Kotkan kirjastossa ja myöhemmin taidemaalari Mikko Rankin taidenäyttelyn avajaisissa.

Kotkan Nuorten Jousten Suomi 100 juhlavuosi huipentui itsenäisyyspäivänä Kotkan kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa Steveco-areenalla, jossa kuultiin upea ensiesitys J.Sibeliuksen Finlandiasta. Esityksessä jousiorkesteri säesti pianosolisti Esa Ylöstä. Toimintavuosi päätettiin joulukuussa Jean Sibeliuksen syntymäpäivänä pidettyyn Suomalaisen musiikin konserttiin Virolahden kirkolla.