Toimintakertomus 2018

Kevätkonsertti Karhulan srk-talo 2018

Vuoden 2018 päätapahtumaksi nousi toukokuussa järjestetty konserttimatka Saksan Greifswaldiin, jossa Kotkan Nuoret Jouset edusti Kotkan kaupunkia Nordischer Klang musiikkifestivaaleilla. Konserttimatka oli jatkoa Nuorten Jousten jousileirillä alkaneelle yhteistyölle Greifswaldin musiikkiopiston kanssa. Ennen matkalle lähtöä pidettiin Kotkan konserttitalolla matkakonsertti yhteistyössä Haminan Naislaulajien kanssa. Greifswaldissa oppilaat majoittuivat paikallisiin isäntäperheisiin ja yhdessä saksalaisten oppilaiden kanssa harjoitettu ohjelmisto esitettiin sinfoniaorkesterikokoonpanolla Greifswaldin Landesmuseolla. Vierailun aikana pidettiin myös Nuorten Jousten oma konsertti, jossa jousiryhmän lisäksi solistit pääsivät näyttämään taitojaan. Ohjelmisto oli koottu suomalaisten säveltäjien mm. Sibeliuksen, Kuulan ja Klamin sävellyksistä. Jousiryhmän lisäksi konsertissa esiintyivät laulusolistit Roosa Halinen ja Nina Pöyhönen. Matkalla tutustuttiin myös Greifswaldin historialliseen vanhaan kaupunkiin, minkä lisäksi tehtiin retki Stralsundin kuuluisaan merimuseoon. Kotkan kaupunkia matkalla edusti kaupunginvaltuutettu Pentti Tiusanen. Konserttimatka oli nuorille soittajille hieno kokemus, jossa luotiin uusia ystävyyssuhteita ja kasvatettiin sekä sosiaalisia että yhdessä soittamisen taitoja.

Nuori kulttuuri -toiminnan, Sounds Kaakko, aluetapahtuma järjestettiin huhtikuussa Kotkassa, johon Kotkan Nuoret Jouset osallistui klassisen musiikin sarjassa. Jousiryhmä valittiin jatkoon Mikkelin valtakunnalliseen Sounds -musiikkikatselmukseen, jossa se palkittiin 750 euron stipendillä. Palautteessa kiiteltiin raikasta yleisilmettä ja eri-ikäisten soittajien huomiointia, joka toteutui plaseerausta myöten erinomaisesti. Raadin mukaan esityksistä heijastui lämmin yhteisöllisyys ja sovitukset oli rakennettu osuvasti soittajien tason mukaan kunnianhimosta tinkimättä. Stipendi ja kannustava palaute oli osoitus kaikille siitä, mitä intensiivinen harjoittelu, sitoutuminen ja yhdessä soittaminen voi parhaimmillaan olla.

Suomalainen musiikki oli pääosassa elokuussa Vehkarinteellä järjestetyssä 21. Lasten ja Nuorten jousileirillä, jonka teemana oli Toivo Kuula ja kansanmusiikki. Leirille osallistui lähes 30 nuorta soittajaa. Musiikin ohella leirillä harjoiteltiin perinteisiä tanhuja ja tansseja, minkä lisäksi leiriläiset osallistuivat kuvataiteilija Mikko Rankin akvarellimaalauskurssille. Teemapäivänä eläydyttiin sadan vuoden takaiseen elämänmenoon ja kansanperinteeseen ja osa leiriläisistä oli pukeutunut aitoon kansallispukuun. Teemapäivän kahvikonsertissa nähtiin kansanmusiikki- ja tanhuesityksiä sekä laululeikkejä. Päivän päätteeksi vietettiin perinteiset iltamat, jossa nuoret ja aikuiset esittivät sooloesityksiä, runonlausuntaa sekä pienen näytelmän. Ilta huipentui karaokeen ja tansseihin, joita tähditti opettajien oma tanssiorkesteri. Leirin päätöskonsertti pidettiin perinteisesti Haminan seurankunnan Simeon-salissa ja akvarellitöiden näyttely Kotkan kirjastolla. 

Vuoden aikana esiintymistilaisuuksia eri kokoonpanoissa oli yhteensä 8, joista mainittakoon mm. Kymenlaakson keskussairaalan 50 v juhla, Kotkan Seniorit ry:n vuosijuhla, Carean kalliojuhla sekä lasten kulttuuriviikkojen Kuorokimara -tapahtuma, jonka säestysorkesterina Kotkan Nuoret Jouset soittaa. Marraskuussa jousiryhmä osallistui Lasten kulttuurikeskuksen ja Suomi-Venäjä -seuran yhteistyössä järjestettyyn Ystävien piirissä -tapahtumaan kulttuuritalo Kymisuussa. Lavalla nähtiin erilaisia musiikki- ja tanssiryhmiä Suomesta ja Venäjältä. 

Konsertteja oli vuoden aikana yhteensä 8.  Saksan matkan ja jousileirin konserttien lisäksi pidettiin huhtikuussa Karhulan seurakuntasalissa perinteinen kevätkonsertti, minkä lisäksi jousiryhmä esiintyi heinäkuussa Lasten Meripäivillä. Toimintavuoden päätöskonsertti pidettiin marraskuussa Pyhtään kirkossa yhteistyössä Kotkan musiikkiopiston Merituuli-kuoron kanssa.

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin maaliskuussa Rauhalan koululla ja hallituksen jäseniksi valittiin Kati Aronen pj, Hannele Halinen varapj, Tanja Wägar sihteeri, Pia-Maria Ahlberg taloudenhoitaja, Eija Vilkki ja Merja Arvio. Hallitus kokoontui vuoden aikana yhteensä 8 kertaa. Kotkan Nuorten Jousten toimintaa v 2018 tukivat Kymin Oy 100 vuotissäätiö, Taiteen edistämiskeskus, Kotkan kaupunki, Lions Club Keisarinna sekä Kotkan ja Haminan Energia Oy.