Leirikertomus 2019

Jousisoittajien kesäleiri 31.7.– 4.8.2019 järjestäjänä Kotkan Nuoret Jouset ry
Paikka: Markkulan leirikeskus, Hamina
Opettajat: Eija Vilkki (viulu), Sinikka Meyer (viulu, alttoviulu), Katariina Almgren (viulu), Hanna Silvennoinen (sello), Anni Holopainen (viulu, alttoviulu), Roosa Halinen (viulu), Johannes Raikas (kontrabasso, kuoro) ja Joni Tilli (piano, säestys). Leirin uusia opettajia ovat Pinja Suojoki (improvisaatio) ja Teemu Seppälä (Bänd boxista pop up bändisessiot). Opettajien assistenttina toimii Maria Trilis.
Valvojat: päävalvoja Tanja Wägar apunaan Pia-Maria Åhlberg- Nieminen, Mirva Suntio, Hannele Halinen, Stiina Kiiveri, Riikka Virèn ja Sirpa Salorinne. Kotkan Nuorten Jousten XXII jousisoitinleirin teemana viihdemusiikki

Diskoa, kimalletta, improa ja soittamisen iloa

Perinteinen jousisoittajien kesäleiri pidettiin 31.7.– 4.8.2019 Markkulan leirikeskuksessa Haminassa. Musiikin ilossa oli mukana kolmisenkymmentä eri- ikäistä oppilasta, kymmenen opettajaa, assistentti ja valvojia. Viihteellä-leirin teemaa tuki kappalevalintojen lisäksi improvisaatiokurssi ja pop up – bändisessiot. Ja tietysti diskoilta!

Pihamaalla metsän keskellä on hiljaista. Mutta kun lähestyy Markkulan leirikeskuksen puisia rakennuksia, alkaa ovista ja ikkunoista kuulua musiikkia. Piharakennuksesta kantautuvat kontrabasson matalat ja sellon haikeat äänet. Käytävää kulkiessa ovien takaa kuuluu monenlaista soittoa. Pikkuisissa huoneissa on menossa henkilökohtaiset soittotunnit. Joku harjoittelee Sibeliusta, toinen Bohemian Rhapsodya. Kolmannen oven takana on hiljaisempaa. Kuusivuotias Sarah Yanovskiy kuuntelee tarkkaavaisesti, kun opettaja Sinikka Meyer opastaa ensikertalaiselle jousen käyttöä kynän avulla. Kun soittotunnit ovat ohi, käytävillä kulkee lapsia ja nuoria soitinkotelot mukanaan seuraavaan paikkaan. Ohjelma on tarkkaan mietitty ja oppilaat seuraavat seinän lukujärjestyksestä, mitä seuraavaksi on vuorossa. Pienimmät eli minit tarvitsevat välillä aikuisia kaitsemaan ja kuljettamaan paikasta toiseen. Jos ohjelmassa on pieni tauko, pienimmät pelaavat lautapelejä tai kirmaavat hetken pihamaalla. Jousisoitinleiri järjestetään nyt jo 22. kertaa. Ohjelmassa on tuttuun tapaan joka päivä henkilökohtaiset soittotunnit, ryhmätunnit, kuorotunnit ja yhteisorkesteri. Tänä vuonna uutena on pop up -bändisessiot ja improvisaatiokurssi. Teemu Seppälän johdolla pidettävissä pop up -bändisessioissa leiriläiset – ja opettajatkin – pääsevät kokeilemaan eri bändisoittimia 

– Niin Teemun bändisessioissa kuin improkurssillanikin on tarkoituksena, että päästään heti soittamaan matalalla kynnyksellä ja nauttimaan musiikista, kertoo Pinja Suojoki, joka on leirillä opettajana ensimmäistä kertaa. Pinja Suojoki tietää itse, kuinka vaativaa klassisen musiikin soittaminen ja harjoitteleminen on. 

– Oppilaan silmissä klassisen kappaleen valmistumisen kaari on paljon hitaampi kuin rytmisessä musiikissa. Improssa päästään heti soittamaan ja nauttimaan musiikista. Impro tarjoaa erilaisia nautinnon hetkiä, Suojoki luonnehtii. Leiriläiset pääsivät improamaan ikäryhmissä. Minit opastettiin leikkimään oman soittimensa kanssa. He tekivät muun muassa satukerrontaa omalla soittimellaan. Toiset näyttelivät ja toiset säestivät. Isot ja junnut soittivat muun muassa kappaleitta We will rock you ja Viva la vida. – On tärkeää, että oppilaat osaavat rentoutua soittimensa kanssa eivätkä pelkää tekevänsä virheitä. Tunnilla muun muassa haravoimme ääniä, jossa ei ole oikeaa ja väärää. Suojoki painottaa koko ajan sitä, että musiikissa pitää säilyä soittamisen ilo ja innostus.

”Meill’ on disko, disko, disko…”

Jousileirin viihdeteema näkyy kappalevalinnoissa. Yhdessä ja erikseen leirillä soitettiin muun muassa Abbaa, Queenia, tangoja, Beatlesiä ja Tehosekoitinta. Leirillä virittäydyttiin viihdetunnelmaan ensimmäisestä päivästä lähtien: opeteltiin discomuuvsseja, askarreltiin bändijulisteita ja pidettiin tähtisateisia konsertteja. Lauantaina oltiin teemapäivän mukaisesti erityisen ”viihteellä”. Leirin opettajat ja valvojat yllättivät päivällä oppilaat flash mopillaan Y.M.C.A:n tahtiin ja illaksi kaikki halukkaat leiriläiset saivat diskohilemeikin kasvoilleen. Illalla nautittiin musiikki-esityksistä ja tanssittiin. Diskopallot välkehtivät, vaatteet kimmelsivät ja musiikki soi. Ahkeran soittamisen ohessa nautittiin myös perinteisestä leirimenosta kuten makkaran- ja letunpaistosta. Samoin saunomisesta ja uinnista kauniissa Suur-Merkjärvessä.

Venehalli soi upeasti

Leiri huipentui perinteiseen tapaan päätöskonserttiin, joka pidettiin Merikeskus Vellamossa. Venehallin konsertti soi upeasti! Soitossa kuului ahkera harjoittelu ja yhteissoiton riemu. ”Viihteellä”-konsertti Merikeskus Vellamossa 4.8.2019. Päätöskonsertin ohjelma ja esiintyjät: 

La Cumparsita VIIHDEORKESTERI G.M. Rodriguez, sov. A. Bachmann 

Strangers S. Raabe & M. Sjølie, sov. P. Suojoki 

Bohemian Rhapsody VIIHDEORKESTERIN F. Mercury, sov. T. Kenny JUNNUT, ISOT & OPET 

sol. Roope Autio 

See you later Alligator sol. Miko Wägar & B. Charles, sov. P. Suojoki Misteli Määttä 

En tekisi toisin sol. Teemu Seppälä 

P. Laaksonen & S. Svärd, sov. E. Ylönen 

Täysikuu VIIHDEORKESTERIN ISOT T. Kärki, sov. E. Ylönen & OPET 

Everybody knows VIIHDEOPET L. Cohen & S. Robinson, sov. P. Suojoki sol. Roosa Halinen 

Nothing else matters OPECALYPTICA J. Hetfield, sov. Apocalyptica 

Minä suojelen sinua kaikelta VIIHDEOPET K. Koskinen & A. Sinnemäki 

Sweet child o mine VIIHDEORKESTERIN Guns N’ Roses, sov. P. Suojoki JUNNUT, ISOT & OPET 

sol. Roope Autio 

Kaikki nuoret tyypit VIIHDEORKESTERIN M. Mikkola & O. Grundström, sov. P. Suojoki ISOT & OPET 

sol. Roope Autio 

Hey Jude VIIHDEORKESTERI J. Lennon & P. McCartney, sov. T. Katila 

Thank you for the music sol. Roosa Halinen B. Andersson & B. Ulvaeus, sov. E.Kesti VIIHDEORKESTERI 

Viulu: Katariina Almgren, Emma Arvio, Helmi Aurala, Catharina Eriksson, Roosa Halinen, Ebba Hurskainen, Olga Ivchenkova, Irina Ivchenkova, Artur Kavtaskin, Angelina Kavtaskina, Aida Lonka, Amanda Mattila, Sinikka Meyer, Misteli Määttä, Hilma Nieminen, Sissel Paro, Vilma Pöyhönen, Merimaaria Savolainen, Elizaveta Schuliyar, Julia Souvijenko, Manta Suntio, Pinja Suojoki, Maria Trilis, Anna Turtiainen, Eija Vilkki, Veera Viren, Miko Wägar, Jenna Wägar, Tanja Wägar, Sarah Yanovskiy 

Alttoviulu: Anni Holopainen, Isabella Kaprio, Taneli Mäkinen, Sirpa Salorinne 

Sello: Lenni Kolhinoja, Hanna Silvennoinen, Iina Turtiainen 

Kontrabasso: Onni Pihlajamaa, Johannes Raikas 

Piano: Joni Tilli 

Rummut: Ville Holmen, Teemu Seppälä 

Kitara: Evert Gango 

Basso: Teemu Seppälä 

ESIINTYJIEN VALMENNUS 

Viulu: Eija Vilkki, Pinja Suojoki, Sinikka Meyer, Katariina Almgren, Roosa Halinen, Anni Holopainen, Maria Trilis, Tanja Wägar
Alttoviulu: Anni Holopainen, Sinikka Meyer, Sirpa Salorinne
Sello: Hanna Silvennoinen
Kontrabasso: Johannes Raikas
Kuoro: Johannes Raikas
Bändi: Teemu Seppälä